Responsive Tasarım Nedir?

 

Responsive ne demek?

Son yıllarda adını çoğunlukla duyduğumuz responsive tasarım Türkçe'ye duyarlı, uyumlu tasarım şeklinde çevrilebilir. 2010 senesinde ortaya çıkmasına karşın birkaç yıl içinde hem dünyada hem de devletimizde oldukça popüler olan responsive tasarım, bir web sitesinin masaüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet benzer biçimde büyük yada minik ekranlı cihazlardan giriş yapıldığında; site içindeki fotoğraf, yazı benzer biçimde içeriklerin giriş meydana getirilen cihazın ekran genişliği baz alınarak tekrardan şekillenip aygıt ekranına tam uyumlu halde kullanıcıyla buluşmasını elde eden tasarımdır. Responsive tasarımı, kullanıcının görmüş olduğu cihazın türüne bağlı olarak, kendisini yanıtlayan yada tekrardan boyutlandıran bir web sayfası olarak düşünebiliriz.

Niçin responsive?

Günümüzde akıllı telefonlar ve tablet teknolojisinin hızla büyümesi ve yaygın hale gelmesi ile, daha çok insan web sayfalarını görüntülemek için daha minik ekranlar kullanmaya başladı. Bu da minik ekranlardan giriş meydana getirilen sitelerden daha verimli bir netice almak açısından, responsive tasarımının kullanımını neredeyse mecburi kıldı. Bundan dolayı responsive tasarım olmadan, internet sayfalarına mobil cihazlardan giriş meydana getiren kullanıcılar siteyi görüntülemekte zorlanıp, kısıtlı bir alanı güçlük çekerek görüntüleyebiliyorlar. Internet sayfası mobil uyumlu olmadığı için menüye erişmekte güçlük çekip, istedikleri bağlantıya ulaşamayabilir ve okumak istedikleri alan için zoom yapmak, görmek için ekranı sağa sola kaydırmak zorunda kalmış olarak güçlük çekebilirler.

Responsive tasarımın avantajları

Tüm bu sebeplerden web sitelerinin responsive tasarıma haiz olma gereksinimi her geçen gün artıyor. Responsive tasarıma haiz olan siteler derhal fark ediliyor ve kullanıcı tarafınca öteki internet sayfalarına nazaran daha oldukça ziyaret ediliyor. Bundan dolayı mobil cihazlar kullanılarak giriş meydana getirilen bu internet sayfalarısite menüsünü derhal sayfanın üst kısmında sunuyor. Sitenin ihtiva ettiği fotoğraf ve yazılar aygıt ekranına uyum sağlıyor ve kolaylıkla erişilebilir hale geliyor. Böylece responsive tasarıma haiz internet sayfaları en mütevazı ve anlaşılır hali ile kullanıcıyla buluşuyor.

Responsive tasarımlı internet sayfaları tek url kullanımı ile kullanıcılarına tüm cihazlara uygun erişilebilirlik elde etmiş oluyor. Bir öteki artısı ise, mobil kullanıcılara internet sayfası üstünden ekranı büyütme gereksinimi duymadan kolay bir erişim sağlıyor oluşu. Bu da demek oluyor ki hem web siteniz hem de mobil siteniz için iki ayrı içerik eklemeniz gerekmeden, sorunsuz olarak tek url ile kullanıcılara erişim sağlıyor olmanız. Ziyaretçiler kolay ve süratli bir halde site içeriklerine erişebiliyor. Ek olarak, son zamanlarda meydana getirilen araştırmalar bizlere mobil üstünde meydana getirilen web aramalarında yüksek bir artış bulunduğunu ve artışın giderek hız kazanacağını gösteriyor. Bu da bir internet sayfası için responsive tasarımın bir tercihten oldukça, zorunluluk hale geleceğinin işareti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Javascript Kütüphanesi Nedir?

Neden Web Sitesi Sahibi Olmalıyız?

Yanlış SEO Çalışmaları Nedeniyle Ceza Almayın! Google Penalty Nedir?